Tarm Udviklingsforum

Ejner Melballes have


En af de største udfordringer for stiforbindelsen fra Plantagen til Ringvejen var at skabe et “gennembrud” af husene i Storegade, så man kunne forbinde Markedspladsen med hovedgaden – og forhåbentligt også trække nogle af de mange markedsgæster videre op i byen.

Dette gennembrud blev endelig en realitet, da 2. viceborgmester Kristian Andersen 2. juni 2019 klippede den grønne “snor” og indviede Ejner Melballes Have i Tarm.

Takket være lokalt engagement, fondsmidler, frivillige kræfter og fremragende samarbejde har byen dermed fået en lille grøn oase, hvor der tidligere lå et pizzaria. Det var derfor selvfølgelig også pizza, de 150 fremmødte blev budt på i solskinnet til indvielsen.

Projektbeskrivelse

Tarm har længe ønsket, at kunne trække den skønne, grønne natur fra Skjern Enge og området omkring Bybækken og Markedspladsen helt op til hovedgaden.

Tarm Udviklingsforum har nu fået mulighed for at opfylde dette ønske ved køb og nedrivning af Storegade 50 – et faldefærdigt hus med stor naturgrund ned mod Markedsplads og Bybæk.

Byhave Tarm

Den store naturgrund ligger kun få minutters gang fra Tarm skole (0-6 klasse) og omkranset af byens mange ældeboliger. Fremfor blot at lave en sti og så græs, er ønsket at skabe en pulserende grøn Byhave gennem et samarbejde mellem Tarm Udviklingsforum, Tarm skole og Tarm & Omegns Havekreds (frivillige have- og naturinteresserede medlemmer) samt de ældre i nærområdet.

Byhaven skal indeholde:

  • Flere haverum – evt. inddelt som barokhaver med højbede og små hække omkring. Haverummene skal være med forskelligt indhold:
    1. Bærbuske (solbær, ribs, hindbær, stikkelsbær)
    2. Grøntsager (rarbarber, persille, dild)
    3. Stauder fra gamle dage
    4. Frugttræer
  • Vindafskærmede hyggelige terrasser, hvor de ældre (og byens øvrige borgere) kan sidde og nyde synet af haven og børnene. Terrasserne skal også tjene som stabilt underlag på markedsdage, hvor Udviklingsforums mobile træhytter stilles op, så markedsstemningen trækkes helt op til hovedgaden.
  • Tilbud om forskelligt sund og god mad som fx. økologisk bondegårdsis, som sælges fra de opstillede mobile træhytter på markedsdage og ved andre specielle anledninger.
  • Muligheder for grønne events og udekøkken samt fællesspisninger. Projektet tænkes indviet i sensommeren 2018 med det første arrangement i Byhaven:  ”Dyrk og Del”. Her er alle borgere fra hele byen inviteret til at komme med deres overskudsfrugt og grøntsager og dem som ingen have har, møder op med poser/skåle/spande og går glade hjem.

Arbejdsgruppens medlemmer

Lasse Nielsen mail
Bente Vyff mail
Else Thorup
Margit Lærke